nedjelja, 15. rujna 2013.

Dvije neobične pite od jabuka

Ponekad nam brojke ništa ne znače, a ponekad u njima pronalazimo dublje značenje. Kako je ovo 200-ti post, razmišljala sam koji recept je zaslužio da bude objavljen pod tim okruglim, pomalo čak i slavljeničkim brojem. Logičan izbor je pao na pitu od jabuka. Pitate se zašto? Zato što baš za pitu od jabuka imam najviše objavljenih recepata - čak sedam. Toj sam kolekciji odlučila dodati još dva recepta, koji nisu ništa novo po pitanju okusa, ali zato imaju drugačiji izgled. 

Pita od jabuka pečena u staklenkama



Obožavam (raditi i jesti) deserte koji se poslužuju u čašama ili staklenkama. Već mi se duže vrijeme motaju po glavi pite koje se peku u staklenkama koje viđam na fotkama kod stranih blogerica, ali me recept nimalo ne impresionira - koriste gotovo tijesto za pite i nadjev iz limenke, a ja volim deserte napravljene kako bi one rekle from scratch, odnosno od nule. Za četiri pite pečene u staklenkama potrebno je
  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 15 g šećera
  • 4 žlice hladne vode
  • 500 g jabuka, očišćenih i narezanih na tanke kriškice
  • šećer i cimet prema ukusu

Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte šećer i vodu pa zamijesite prhko tijesto. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prijanjajuću foliju pa stavite u frižider na 30 minuta. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini i obložite dno i stijenke staklenki. Prilikom oblaganja prve staklenke sam bila jako optimistična i računala sam kako ću izrezati komad tijesta veći nego staklenka, ugurati ga kroz otvor i jednostavno prisloniti uz stijenke - to tako savršeno zvuči, ali je neizvedivo. Iako su ovo staklenke sa širokim otvorom, on još vijek ne pruža dovoljno manevarskog prostora i tijesto se nabora pa ga je teško oblikovati uz rub. Zato je puno bolje otkidati manje komade i utiskivati ga uz stijenke staklenke. 


Za nadjev pomiješajte jabuke sa šećerom i cimetom. Jabuke rasporedite u staklenke obložene tijestom, do ruba na kojem počinje navoj (tijesto i nadjev će se prilikom pečenja podignuti do samog ruba pa bi sok kojeg puste jabuke tijekom pečenja iscurio van). Ostatak tijesta narežite na uske trake i napravite po vrhu dekorativnu mrežicu koju spojite s rubom tijesta koji se nalazi na stijenkama. Pecite 30 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C  dok tijesto ne dobije lijepu boju. Ohladite na rešetki. Potpuno ohlađene pite poklopite poklopcem od staklenke i pojedite na nekom drugom mjestu - marenda na poslu, piknik u prirodi, u gostima ili ih poput mene uzmite na planinarenje i nagradite se nakon osvojenog vrha. 

Pita od jabuka u obliku keksa



Moram priznati da apple pie cookies zvuči puno bolje nego hrvatska verzija. Zapravo, jako mi je bilo teško prevesti taj izraz - ovo nisu keksi od jabuka, ovo nije pita od jabuka, ovo je pita od jabuka u obliku keksa. Zgodni zalogajčići koje nije teško napraviti, samo treba malo više strpljenja i vremena.

Tijesto
  • 250 g glatkog brašna
  • 180 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 2 žlice šećera
  • 75 ml hladne vode
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte šećer i vodu pa zamijesite prhko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela, spljoštite u disk, zamotajte u prijanjajuću foliju pa stavite u frižider na 30 minuta. Jednu polovicu tijesta tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa izrezujte krugove koje posložite na lim obložen papirom za pečenje. Drugu polovicu tijesta tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa narežite na trake širine 1 cm. Na papiru za pečenje isprepletite trake u mrežicu karakterističnu za pitu od jabuka. Izrežite pravokutnike malo veće nego što je promjer krugova.


Nadjev
  • 800 g jabuka
  • šećer i cimet prema ukusu
  • 50 g mljevenih oraha 
Jabuke ogulite, očistite i naribajte. Naribane jabuke pomiješajte sa šećerom i cimetom te dodajte mljevene orahe. Nadjev rasporedite na sredinu krugova od tijesta, tako da rub ostane slobodan. Isprepletene trake tijesta (izrezane pravokutnike) uz pomoć papira za pečenje pažljivo prebacite na nadjev. Uz pomoć okruglog rezača formirajte kekse i odstranite višak tijesta, a rubove pritisnite da se spoje. Kekse pecite 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok ne dobiju lijepu boju. Poslužite toplo ili hladno.  


34 komentara:

  1. Ova pita pečena u staklenkama mi je totalna fora,pravim ju obavezno!..čestitke na 200-tom postu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Acho uma excelente ideia tanto para um piquenique como para levar para o trabalho.
    Ficaram lindas.
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasno obje verzije izgledaju, ali moram priznati da su me ove u staklenkama odusevile...Bilo bi divno pokloniti nesto tako!

    OdgovoriIzbriši
  4. Oba su lepa, ali su mi favorit ovi keksići. Ima zezanja oko njih, ali se isplati!

    OdgovoriIzbriši
  5. Čestitam ti na 200-tom postu:) Bogami, ovaj odabir je nesvakidašnji a jako primamljiv. Obe pitice su mi savršene, volim jabuke i njihov ukus u pitama. Ove melene, u obliku keksa, pravo su zadovoljstvo za oko a pretpostavljam i za nepce:) Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  6. Super recepti. I meni je u staklenkama fora, Super fotke.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo ideja s pečenjem u staklenkama je odlična.Super fora.Slažem se sa stavom da je sve bolje u domaćoj izvedbi, od nule, mada ponekad i ja koristim prečace. :)) I keks pite izgledaju predivno.lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedini prečac koji odobravam je kupovno lisnato tijesto, mada je ono domaće 1000 puta ukusnije. Tijesto i nadjev za pitu stvarno nije problem napraviti, a ne traži ni puno vremena.

      Izbriši
  8. Zanimljivi recepti-pite odlično izgledaju. Čestitke na 200-tom postu.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ove male su ti preslatke u obliku keksića i s tago bogatim nadjevom.

    OdgovoriIzbriši
  10. Čestitke na 200 postova :) Ove pite izgledaju odlično, posebno mi se sviđaju ove mini verzije - slaba sam na male zalogaje, probat ću sigurno :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Čestitke na postovima. Super pite izgledaju. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Volim kolače s jabukama, ova pita u staklenci mi je baš fora, bit će isprobano!

    OdgovoriIzbriši
  13. čestitke na 200 tom postu....želim ti još puno, puno recepata i pričica s tvojih putovanja..
    a šta reći za ova dva recepta?
    svaka čast, predivni su, zanimljivi i izazovni...... strpljenje je tvoja vrlina...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Strpljenje je moja vrlina, a ponekad ispadne mana :D

      Izbriši
  14. Ajme, ubi me s pitama od jabuka! Prvo, jabuke u kolačima obožavam, a drugo, ove dvije ideje su sjajne... Danas sam se nameračila i ja nešto peći, sad kad čitam i gledam ove tvoje fotke, obavezno se popodne zatvaram u kuhinju! Čestitam na 200-tom postu!

    OdgovoriIzbriši
  15. Prvo čestitam za 200-post. To je nešto za proslaviti :). Pite izgledju divno, ne mogu se odlučit koja mi je bolja :).

    OdgovoriIzbriši
  16. Divne ideje, jako neobicno ovo u teglici :) Cestitke za 200-ti post :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Hello Tamara,

    So lovely idea, this way we can take them with us easily !
    Lovely colour !

    Cheers,

    OdgovoriIzbriši
  18. Divno:) Ali kako tegle ne puknu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bilo me je strah da će staklenke puknuti pri tako visokoj temperaturi, ali evo, ništa se nije dogodilo, niti najmanja pukotina

      Izbriši
  19. Kao prvo čestitke na jubilarki (imam osjećaj da nikad neću dostići tu brojku), zatim čestitke na ustrajnosti i strpljivosti, jer gurati tijesto u staklenku i raditi ovako male pitice, a da izgledaju savršeno, stvarno kapa dolje...

    OdgovoriIzbriši
  20. Krasno izgledaju. Čestitke na 200-tom postu.

    OdgovoriIzbriši
  21. stvarno volim kolače s jabukama
    ovo u teglicama mi je fantastično
    u obje verzije odlično izgledaju,tijesto je savršeno

    OdgovoriIzbriši
  22. Cestitke za jubilarni receptic, a pitice su mnogo slatke - divne ideje i fotkice!:)))

    OdgovoriIzbriši
  23. Čestitam ti 200.-ti post !! I odabrala si odlične rođendanske recepte, ne znam koji oblik pite od jabuka mi je bolji i zanimljiviji, možda bih ipak prvo ruku pružila za "keksom" :), sve mi tako dobro i lijepo izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  24. Sve me je nešto strah praviti kolač u teglicama, a svaki put kad vidim na nekom blogu me oduševi! Oba recepta mi se jako dopadaju, ne mogu se odlučiti koji mi je bolji! Čestitke na 200-tom postu, i da ih bude još puno,puno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bila sam skeptična i bilo me je strah da staklenke ne puknu, ali sve je pošlo u najboljem redu tako da ti predlažem da se odvažiš i strpaš staklenke u pećnicu :D

      Izbriši