subota, 30. studenoga 2019.

Bez glutena: Mađarica s aronijom

Godina se polako bliži kraju pa se osvrćemo na prethodno razdoblje. Kakva vam je bila ova godina? Moja je bila... paaaa... recimo puna razmišljanja o samoj sebi. Možda ovo zvuči narcisoidno, ali nije - često te bolest navede da razmišljaš o tome što je uzrok bolesti i kako radom na sebi možeš poboljšati svoje zdravstveno stanje. Tako sam ove godine naučila da moram biti fokusirana na sebe, što manje misliti na posao, što više misliti na sitnice koje me uveseljavaju i ugađati samoj sebi. Spoznala sam i da trebam olabaviti. I to podosta. Perfekcionist u meni često je preuzimao sve zadatke i tražio da budu savršeno obavljeni, a sad sam ga naučila ušutkati i prkositi mu. Naučila sam i uvijek reći sve što me smeta, preskočiti nebitne događaje i ljude i okružiti se samo onim što mi je doista važno.
 
 
Kore
  • 500 g Schar mix B brašna
  • 100 g hladnog maslaca narezanog na komadiće
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 žlica šećera
  • 1 burbon vanilija šećer
  • 2 jaja
  • 200 g kiselog vrhnja 
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Umiješajte i ostale suhe sastojke (prašak za pecivo, šećer i vanilija šećer) pa napravite hrpicu s udubinom u sredini u koju stavite jaja i kiselo vrhnje. Pomalo miješajte uz pomoć vilice dok ne umiješate svo brašno, a zatim nastavite mijesiti rukama dok se tijesto ne oblikuje u kuglu (po potrebi dodajte još malo brašna da se tijesto ne lijepi). Tijesto oblikujte u valjak i podijelite na 5 jednakih dijelova. Od papira za pečenje oblikujte šablonu po kojoj ćete valjati tijesto (moja je imala dimenzije 30x25 cm). Svaki dio tijesta razvaljajte na zasebnom papiru za pečenje i izbockajte vilicom. Kore pecite jednu po jednu na obrnutoj strani lima zajedno s papirom za pečenje otprilike 8 - 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C, ne smiju potamniti. Pečene kore zajedno s papirom stavite jednu na drugu i pustite da se ohlade. Kad se kore ohlade krenite s pripremom krema.
 
 
Krema od vanilije
  • 700 ml mijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 6 žlica šećera
  • 70 g maslaca
Pomiješajte puding sa šećerom i razmutite s malo mlijeka, a preostalo mlijeko zakuhajte pa u njemu skuhajte puding. U toplo dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.
 
Krema od aronije
Pomiješajte puding sa šećerom i razmutite s malo ledenog čaja, a preostali ledeni čaj zakuhajte pa u njemu skuhajte puding. U toplo dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.
 
Dok su kreme tople, složite mađaricu. Na pladanj stavite jednu koru na koju stavite kremu od vanilije pa koru pa kremu od aronije. Zatim opet kora, krema od vanilije, kora, krema od aronije i posljednja kora. Pokrijte papirom za pečenje pa stavite neki teret (lim za pečenje napunjen vodom, deblju knjigu i slično)  i pustite da odstoji pola sata, a zatim odstranite teret i stavite mađaricu u frižider preko noći. Režite na manje komade, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.  
 


1 komentar:

  1. They look so beautiful with every single layers that are so even and nice :-))

    OdgovoriIzbriši