utorak, 5. prosinca 2017.

Bez glutena: Pizza s hrskavim rubom

Dugo sam eksperimentirala s različitim vrstama bezglutenskog brašna. Cilj je bila piza s hrskavim rubom, baš onakva kakvu sam radila dok sam jela gluten. Većina bezglutenskih mješavina daje specifičan okus tijestu i nikako nisam bila zadovoljna krajnjim rezultatom. Sve dok nisam otkrila mješavinu za pizzu iz Rice, koja se sastoji od rižinog brašna, amarant, prosenog te heljdinog brašna. Još jedan veliki plus je što se tijesto ne mijesi i treba odstajati samo 10 minuta.


  • 6 g maslinovog ulja
  • 2 g meda
  • 3 g suhog kvasca
  • 130 - 140 g hladne vode
  • 180 g mješavine za pizzu Rica
  • 4 g soli
  • sastojci za nadjev: umak od pumidora, krupno nariban sir (gouda), gljive, crne masline, pikantna salama
Pomiješajte maslinovo ulje, med, vodu i suhi kvasac. Dodajte mješavinu za pizzu i sol te uz pomoć vilice zamijesite tijesto. Pustite da odstoji 10 minuta (za to vrijeme pripremite sastojke za nadjev). Tijesto stavite između dva pobrašnjena papira za pečenje i tanko razvaljajte (promjer otprilike 25 cm). Tijesto premažite umakom od rajčica. Dodajte sir, gljive i masline. Pećnicu zagrijte na 250°C. Pizzu zajedno s papirom za pečenje stavite na rešetku pećnice i pecite 5 minuta. Zatim ju izvadite iz pećnice, rasporedite pikantnu salamu, vratite u pećnicu i pecite još 5 minuta.

4 komentara: