srijeda, 30. studenoga 2016.

Bez glutena: Rawr čokolade i brownies

Razveselila sam se pošiljci Rawr čokolada koje sam dobila za isprobavanje. Zbog intolerancije na gluten, moram paziti na skriveni gluten i izbjegavati namirnice koje mogu sadržavati tragove glutena. Čokolada je jedna od takvih namirnica. Ali s Rawr čokoladama sam sigurna. One su 100 % organske, bez glutena i pogodne za vegane, ne sadrže bojila i umjetne dodatke. Šareni omoti su napravljeni od recikliranog papira. Rawr čokolade možete kupiti u internet trgovini


Tamna čokolada s 80% kakaa je moj favorit među testiranim čokoladama. Uz kakao masu i kakao maslac, sadrži još i kokosov šećer, lucumu i vaniliju. Čokolade s velikim postotkom kakaa su obično gorke, što nije slučaj kod ove čokolade. Prirodni zaslađivači su odlično izbalansirani i sigurna sam da će se ova čokolada svidjeti onima koji izbjegavaju čokolade s velikim postotkom kakaa zbog njihove gorkosti. Savršena je za izradu pralina


Čokolada s okusom naranče donosi provjerenu kombinaciju okusa koji se odlično nadopunjuju. Čokolada je napravljena od minimalno 68% kakaa, te još sadrži rogač, kokosov šećer, lucumu, ulje naranče i vaniliju. Rastopljena će odlično poslužiti kao preljev za palačinke


Osvježavajući okus mentola u čokoladi s minimalno 68% kakaa svidjet će se svima koji vole kombinaciju čokolade i mentola, a mene je potaknuo da napravim brownies.



  • 280 g čokolade (kombinirala sam tamnu čokoladu i čokoladu s okusom mentola)
  • 60 g maslaca
  • 150 g kokosovog (ili običnog) šećera
  • 3 jaja
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 20 g kakaa
  • prstohvat soli

Čokoladu nasjeckajte na komadiće i otopite na pari. Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se maslac ne otopi. Izmiksajte jaja sa šećerom dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte kakao i sol i kratko izmiksajte. Na kraju dodajte rastopljenu čokoladu s maslacem i miksajte dok se smjesa ne poveže. Smjesu izlijte u četvrtasti kalup dimenzija 20 x 20 cm obložen papirom za pečenje. Pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 175°C, tek toliko da se stisne sredina. Pustite da se kolač u potpunosti ohladi prije rezanja.


subota, 26. studenoga 2016.

Bez glutena: Torta od palačinki

Moj najdraži obrok, doručak, otkako sam na bezglutenskoj prehrani je lišen svih onih slatkih obroka u kojima sam ranije uživala. Palačinke mi najviše nedostaju. Zamišljam ih tople, zapečene sa sirom, zatim pretrpane Nutellom i mljevenim orasima... Imala sam neke neuspjele eksperimente s kokosovim brašnom (kokoške su im se jako razveselile) pa sam posegnula za provjerenim receptom. Uz provjereni recept, tu je i Linolada kokos, deklarirana kao bezglutenski proizvod. Palačinke su pogodne za osobe koje su na LCHF prehrani, te ih u tom slučaju servirajte s tučenim slatkim vrhnjem i voćem.


  • 2 jaja
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 150 ml fino mljevenih badema (100 g badema, dva puta mljeveni i prosijani - grublji dio sam iskoristila za posip)
  • 1 žličica psyllium praška
  • malo praška za pecivo (na vrh noža)
  • 1 žličica paste od vanilije ili ekstrakta vanilije
  • maslac (za pečenje)
  • Linolada kokos, grubo mljeveni bademi, ribana čokolada (za serviranje)
Jaja pjenasto razmutite. Dodajte slatko vrhnje i ostale sastojke pa miješajte dok se smjesa ne poveže. Ostavite smjesu da malo odstoji, a za to vrijeme ugrijte tavu za palačinke i rastopite maslac. Palačinke pecite na zagrijanoj tavi - smjesu izlijte na sredinu, a ona će se sama lagano raširiti. Palačinke okrenite kad rub postane suh i još kratko pecite na drugoj strani. Od navedene količine sam dobila 10 palačinkica. 


Prijedlog za serviranje: Svaku palačinku premažite Linoladom kokos, pospite bademima i ribanom čokoladom i slažite jednu na drugu.