srijeda, 25. veljače 2015.

FBI istraga bloga Coolinarija

U ovom krugu FBI rukavica posjetili smo Nale i njezin blog Coolinarija. Iz velike zbirke bilo je teško odabrati samo nekoliko recepata. Za oko mi je posebno zapala zimnica, toliko fantastičnih recepata kojima ću se sigurno vratiti kad dođe vrijeme. Ukoliko još niste, svakako posjetite blog Coolinarija, sigurna sam da će svatko pronaći barem par recepata po svom guštu. A evo što sam ja odabrala za ovaj krug igrice (naziv recepta ujedno je i link na original), a ranije sam isprobala propeć.


Obožavam raženo brašno (mljeveno u mlinu) i ove sam kekse jednostavno morala napraviti. 


nedjelja, 22. veljače 2015.

Planinarenje - kad ti planina očita lekciju

Otkako je počeo padati snijeg, priželjkujem zimski uspon. Bilo je nekoliko izleta koji su trebali biti zimski uspon, ali snijega je bilo samo u tragovima. Nedavno je stigla objava za zimski uspon na Bjelolasicu. Mom veselju nije bilo kraja - tamo će stvarno biti snijega, puno snijega. Odmah sam se prijavila za izlet i iščekivala ga s nestrpljenjem. Konačno je stigao i taj dan i već od jutra sam jedva čekala stati na snijeg. 

Uspon na Bjelolasicu

srijeda, 18. veljače 2015.

Mini kolači s borovnicama



Radni dan  ne ostavlja puno vremena za veće kulinarske pothvate, a kući često dolazimo umorni. Dok u žurbi spremamo ručak, nemamo dovoljno vremena za pripremu deserta. Srećom, postoje deserti koji su jednostavni i brzo se pripremaju. Ovaj desert zahtijeva svega nekoliko minuta za pripremu, a nudi fantastičan okus. Izy ga je istaknula kao jedan od najdražih recepata, a nakon što sam ga probala, kod mene je također svrstan među najdraže recepte. Umjesto slatkog vrhnja (koje ide u originalu) sam koristila kokosovo mlijeko, jer mi je kombinacija kokosa i borovnica savršena, što potvrđuje mrvičasti kolač s borovnicama i kokosom te pužići s borovnicama i preljevom od kokosa.

četvrtak, 12. veljače 2015.

Lava cake

Kad mi je potrebna dnevna doza čokolade, kad si želim ugoditi, kad mi je potreban brzinski desert, kad dođu neplanirani gosti, .... Za sve navedene situacije, tu je lava cake. Ukoliko volite toplo-hladno kombinacije, nema ništa slađe od tople čokoladne lave u kombinaciji s finim sladoledom od vanilije i preljevom od šumskog voća. Mljac! Ovaj desert je kao stvoren za Valentinovo, a na kraju posta se nalazi još nekoliko slatkih prijedloga kojima možete iznenaditi voljenu osobu.


nedjelja, 8. veljače 2015.

Fritule

Fritule - slatke male napasti koje ne možeš prestati jesti. Brzo se rade i predstavljaju radost svima. Vjerojatno se zato i vezuju uz maškarano razdoblje, barem u mom kraju. Neki se ponose savršeno okruglim fritulama, a meni su draže one nepravilne s repićima. Od izgleda je važniji njihov okus. Prave fritule su hrskave izvana, imaju mekanu unutrašnjost i nisu žilave.


ponedjeljak, 2. veljače 2015.

Palačinke za doručak

Velika je razlika između doručka tijekom radnog tjedna i doručka vikendom. Vikendom ostanem duže u kućnom ogrtaču, sve je nekako ležerno i želim si maksimalno ugoditi. Ove palačinke ne oduzimaju puno vremena za pripremu, a jako su ukusne. Jamie Oliver ima jednostavan bazni recept od svega četiri sastojka (brašno, mlijeko, jaje, šećer), koji se može nadograditi raznim okusima. Neke od ideja pročitajte u nastavku, a od navedene količine se dobije 13 palačinki.

Palačinke s kokosom i preljevom od tamne čokolade