ponedjeljak, 30. prosinca 2013.

Blagdanske praline



Nedavno sam napravila praline s blagdanskim punjenjem. Fantastične! I nisam vam smjela ništa reći niti natuknuti jer su bile namijenjene za gostovanje. Recept potražite kod moje drage prijateljice Tamare na blogu Ave dulcis.

Svim čitateljima, kao i njihovim najmilijima, želim sve najbolje u 2014 godini. 
Puno zdravlja, veselja i ljubavi!!


Sve što trebate znati o izradi pralina možete pročitati ovdje, a savjete o temperiranju čokolade uz pomoć termometra pročitajte ovdje. Što se punjenja tiče, on je fantastičan, pravi blagdanski. 

  • 70 g speculaas keksa
  • 25 g otopljenog maslaca
  • 2 žlice meda
  • prstohvat cimeta
  • 1/4 žličice ekstrakta vanilije

Razlomite kekse na manje komade, stavite ih u plastičnu vrećicu i pređite preko njih nekoliko puta valjkom za tijesto dok se u potpunosti ne smrve pa ih prebacite u zdjelicu. Maslac otopite na laganoj vatri pa ga ulijte u zdjelicu sa smrvljenim keksima. Dodajte med, cimet i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se sastojci ne povežu (po potrebi dodajte još malo meda). Nadjev se rukom utiskuje u kalup za praline obložen u čokoladom.


petak, 27. prosinca 2013.

Daring Bakers December 2013 - Let's make whoopie challenge


The December Daring Bakers' Challenge had us all cheering - the lovely and talented Bourbonnatrix of Bourbonnatrix Bakes was our hostess and challenged us to make fun, delicious and creative whoopie pies! Delicious little cake-like cookies sandwiching luscious filling in any flavors we chose... What else is there to say but "Whoopie!" I decided to make classic chocolate whoopie pies with mascarpone filling. Thanx Burbonnatrix for the wonderful challenge!

nedjelja, 22. prosinca 2013.

Božićno selo, Verona i danski keksići


Sigurno se, nakon što ste pročitali naslov, pitate gdje je to božićno selo i kakve veze imaju Verona i danski keksići. Odgovor na drugo pitanje je nikakve, a odgovor na prvo pitanje slijedi u nastavku teksta. Dakle, ove sam subote bila na, za mene, fenomenalnom izletu. Posjetili smo božićno selo u Bussolengu. Već samo izgovaranje riječi "božićno selo" obećava puno, ali ni u snu nisam mogla zamisliti koliko će me oduševiti. Ulaznica za ovu čaroliju košta samo 1 euro, a ovog je vikenda ulaz bio besplatan. Bacite pogled na fotku ispod i vidjet ćete samo dio te čarolije. 

srijeda, 11. prosinca 2013.

Moto keksići


Pričala sam vam već svoja razmišljanja o keksima. Cijelu godinu ih ignoriram, a zatim u prosincu doslovno podivljam. Bez keksića prosinac jednostavno nije prosinac, a u ostalim mjesecima keksi nemaju tako fini okus. Imam nekoliko provjerenih recepata koje radim svakog Božića, a obavezno isprobam i pokoji novi. Tako su me danas oduševili ovi keksići i sigurno ću ih opet napraviti za blagdane. Ukusno prhko tijesto i još ukusniji nadjev. P.S. otkrila sam namaz koji mi je još ukusniji od Nutelle, a to je Lidlov Choco nussa namaz (400 g = 10 kn).

ponedjeljak, 2. prosinca 2013.

Slana rolada s ajvarom


Nisam se baš proslavila brojem novih recepata u prošlom mjesecu. Da ne škicate u arhivu - riječ je o dva recepta. Vjerojatno se treba i takav mjesec dogoditi. Ukoliko nema novih recepata, ne znači da ništa ne pečem, već da ne pečem ništa novo. Međutim, zakucao nam je prosinac na vrata i uz stare recepte, na red će doći i pregršt novih recepata. Za sada je plan poprilično nabrijan i obuhvaća čak osam novih recepata, ali kad se na kraju mjeseca podvuče crta, bit ću jako zadovoljna ako ih realiziram polovicu. Za početak sam odlučila predstaviti neke nove i podsjetiti na stare recepte koji će dobro doći u vrijeme blagdana. Na popisu je sedam slatkih i jedan slani recept, pa krenimo baš s njim. Lana je u jednom od svojih postova predstavila nekoliko prijedloga za slane rolade. Odlučila sam se isprobati pikantnu roladu s ajvarom. Tijesto nije klasični biskvit i baš me je zato zainteresiralo, a nadjev je moguće prilagoditi trenutnom stanju namirnica u frižideru (što je bilo u mom slučaju).