ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Uskršnji vijenac



Sigurno se pitate zašto uskršnji recept objavljujem ovako kasno, kad je već Uskrs iza nas. Razlog je vrlo jednostavan, Snježin recept smo izabrali za temu KuVarijacija, a radovi se uvijek objavljuju na kraju mjeseca. Vijenac sam radila za Uskrs i baš smo se osladili. Jako volim slatki kruh, a ovaj vijenac u sebi skriva ukusni nadjev. I muški dio obitelji je bio oduševljen.

subota, 28. travnja 2012.

Rođendanska torta s malinama i bijelom čokoladom



Prije točno godinu dana sam sramežljivo napisala svoj prvi post i nisam ni slutila da ću godinu dana nakon toga biti duhovno puno bogatija. To bogatstvo sam stekla zahvaljujući predivnim osobama koje sam upoznala kroz virtualno druženje, a ne mogu zanemariti ni činjenicu vlastitog razvoja kroz pisanje bloga i zadovoljstvo koje su mi pružili isprobani recepti. 

ponedjeljak, 23. travnja 2012.

Istražujemo blog Laka kuharica


U okviru FBI rukavica (igre za food blogere koju je pokrenula Maja) ožujak i travanj su bili rezervirani za istraživanje bloga Laka kuharica. Katarina se potrudila i za svaki recept ponudila verziju za laki ispis, vrijeme i složenost pripreme, broj porcija i nutritivnu vrijednost. Na njezinom blogu možete pronaći različite recepte, neovisno o tome da li tražite brzi obrok za obiteljski ručak, dijetalni obrok ili desert. Zastupljeni su i korisni postovi, od kojih mi se najviše svidio onaj o začinskom bilju i njihovim zamjenama. Katarina ima puno recepata koji mi se sviđaju, a za sudjelovanje u igrici sam izabrala sljedeće recepte (nazivi su link na original recept)

ponedjeljak, 16. travnja 2012.

srijeda, 11. travnja 2012.

Gost post - Slatka zavrzlama i sve što trebate znati o fondantu

Sigurno ste se barem jednom divili torti ukrašenoj fondantom. Možda ste i razmišljali o tome kako bi bilo lijepo napraviti neku sličnu kreaciju, ali vas je zbunila gomila raštrkanih informacija, nedostatak potrebnog alata i činjenica da nemate pojma gdje kupiti neke namirnice. Ako ste se pronašli u ovom opisu, onda je nastavak teksta baš za vas. Željela sam na jednom mjestu prikupiti sve informacije vezane za fondant. Budući da sama nikad nisam radila ništa slično i definitivno se pronalazim u gornjem opisu, taj sam posao prepustila stručnjaku. Osoba koja zna sve o fondantu je Boysmama i nesebično je s nama podijelila svoje znanje. Ovom prilikom bih joj se još jednom htjela zahvaliti na trudu, jer ono što je napisala je prava mala fondant enciklopedija. 


subota, 7. travnja 2012.

Uskrsne košarice



Stara izreka kaže "ako je ulika suha, pogača će biti mokra". Vrijedi i obrnuto - "ako je ulika mokra, pogača će biti suha". Na žalost, zakačio nas je ovaj prvi dio. Cvjetnica je bila suha i sunčana. To je odmah bio znak da će na Uskrs padati kiša. Međutim, kišno vrijeme nas prati već nekoliko dana. Kišu još mogu kako tako podnesti, ali me zato magla deprimira. Svanulo je maglovito jutro i najrađe bih se bila poklopila pokrivačem preko glave i cijeli dan ostala u krevetu. Kako bih se malo izvukla iz sivila vremena, odlučila sam u post ubaciti voćke u cvatu.

srijeda, 4. travnja 2012.

Pita sa šparugama




Ne mogu vam opisati svoje oduševljenje kada mi se Irma sa bloga (A)cro(b)atie obratila sa željom da na svom blogu predstave presnac.  Irma je sa svojom boljom polovicom pokrenula blog na kojem predstavljaju hrvatske recepte na francuskom i francuske recepte na hrvatskom (više o njihovom projektu možete pročitati ovdje). Jako mi se svidjela ideja spajanja dvije zemlje kroz gastronomiju, a posebno mi je drago što će priča o presnacu biti prezentirana na francuskom jeziku. Već sam vam u postu o presnacu ispričala kako me uz taj kolač vežu emocije i sjećanja iz djetinjstva, te ljubav prema maškarama. Stoga mi je jako drago da će tu priču moći pročitati i oni koji prate blog (A)cro(b)atie. 

nedjelja, 1. travnja 2012.

Ferrero cupcakes


Zumbuli se na čakavskom zovu racente, a u nekim mjestima ih zovu i cente. Obožavam njihov opojni miris.  Neki se žale da im je taj miris toliko intenzivan da dobivaju glavobolju. Srećom, ne patim od takvog problema. Volim i ostalo proljetno vrtno cvijeće i dvorište mi se žuti od sunovrata (na čakavskom se zovu ćuki) i šareni od tulipana. Tog se cvijeća sjećam još iz djetinjstva i nikad zapravo nismo nabavljali nove lučice. Zato u mom dvorištu nema rozih i plavih zumbula te novijih vrsta tulipana. Lučice proljetnog cvijeća se vade iz zemlje u lipnju i spremaju na hladno i tamno mjesto. U zemlju se ponovno stavljaju u rujnu. Vrlo su zahvalno cvijeće koje ne zahtijeva posebnu njegu niti zalijevanje, a nagradit će vas svojim opojnim mirisom i lijepim bojama.