subota, 28. siječnja 2012.

Cupcakes za Valentinovo


Vjerojatno ima onih koji su prijezirno frknuli na naslov posta, odnosno riječ Valentinovo. Sigurna sam da ima i onih kojima će post biti zanimljiv i koji vole tog dana svoju bolju polovicu iznenaditi hranom u obliku srca. Kod nas Valentinovo ne znači da se taj dan volimo više ili cijeli dan veličamo i slavimo našu ljubav. Za mene je to prilika za napraviti desert u obliku srca. To nisu neki novi recepti, već obično njemu drage deserte prilagodim oblikom.

utorak, 24. siječnja 2012.

Presnac


Postoje razni recepti koji se razlikuju u susjednim mjestima po nekom tajnom sastojku, prisutnosti/odsutnosti određenog začina ili namirnice. Presnac je tradicionalni kolač koji se u riječkom zaleđu radi u vrijeme maškara. Ono što ga karakterizira je razlika u receptu od mjesta do mjesta. I to ne u jednom sastojku, nego čak u čitavom nadjevu. Neki ga rade s rižom, drugi sa starim kruhom, svježim sirom, a postoje i slane verzije.U Halubju se nadjev za presnac radi s rižom.

utorak, 17. siječnja 2012.

Krafne



Sigurna sam da je većina vas radila krafne doma i da niste bili zadovoljni. I ja se svrstavam u tu skupinu. Domaće krafne, koliko god bile ukusne, su jako teške i imaju zbijeno tijesto, te su često bez svijetlog ruba. Svaki put kad posegnem za domaćom krafnom, njezina težina me odmah razočara i pitam se zar nije moguće napraviti pahuljaste i lagane krafne kao iz pekare. Prošle godine je mojim mukama napokon došao kraj, kada sam na jednom forumu vidjela ovaj recept. Još sam suprugu važno objavila da isprobavam novi recept za krafne. Kada je vidio prvu turu pečenih krafni, najprije je pitao da li može dignuti jednu -  i oduševio se kad je vidio da su lagane. 

nedjelja, 8. siječnja 2012.

Prhke pahuljice s orasima

Sjećate se poklona koji sam dobila kao stoti sljedbenik bloga Made by Suzana. Pladanj ima dva lica i konačno je došlo vrijeme da vam pokažem kako izgleda druga strana. Suzana je zimski motiv pogodila točno u nijansu plave boje koju bih joj (da me je pitala) predložila. A kakva bi to bila zima bez finih prhkih pahuljica. Za otprilike 50 komada potrebno je

ponedjeljak, 2. siječnja 2012.

Torta caprese


Uz ovu tortu se vezuje priča o slastičaru i njegovoj pogrešci. Na otoku Capriju, početkom 20ih godina, slastičar Di Fiore je dobio zadatak da napravi čokoladnu tortu za Al Caponea. Pri izradi torte je bio toliko uzrujan da je zaboravio dodati brašno i prašak za pecivo u smjesu. Umjesto neuspjeha, shvatio je da je napravio novu i ukusnu tortu. Postoji još jedna verzija ove priče, u kojoj se spominje da je tortu radio za američke turiste. S obzirom na njegovu uzrujanost, vjerujem da je ipak bila riječ o Al Caponeu, kako piše u kuharici iz koje sam preuzela recept. Kuharicu sam kupila na božićnom sajmu u Italiji. Ima skoro 400 stranica i posebna je po tome što nema niti jednu fotografiju pripremljenog deserta. Nisam inače ljubitelj takvih kuharica, ali ova ima iznimno šaren i veseo dizajn pa joj nisam mogla odoljeti.